Ik weet niet beter

Bijdrage van Patrick Wouters

,,En jou schop ik terug naar Indië!”, beet de buurvrouw van één hoog mij ongemeen fel toe. Klaar met iedereen die bij haar belletje trok en witte aalbessen tegen het slaapkamerraam blies. Ziedend stoof zij naar beneden. En ik stond erbij en keek ernaar, terwijl de boosdoeners zich uit de voeten maakten.

Zal ik acht jaar geweest zijn dat ik mij voor het eerste bewust was van mijn Indische afkomst, die zomerdag in de Seventies? Of was het iets vanzelfsprekends? Buurtkinderen riepen zolang ik mij kan heugen: ,,Pinda, Pinda, Poepchinees”. Ik heb werkelijk geen idee meer.

Een zeer jonge Patrick

Een zeer jonge Patrick

Waar ik opgroeide waren we omringd door Indische families. Dat voelde heel vertrouwd. Ook al was iedereen erg op zichzelf. Ik wist niet beter. En toen ik in de zesde klas lagere school (groep 8) iets over mijn afkomst moest vertellen, gaf ik bloedserieus aan tot ‘het bruine ras’ te horen. Mijn schoolmeester verzekerde me echter dat ik toch echt een Nederlandse jongen was en dat mijn ouders ook gewoon Nederlands waren.

Op de middelbare school, ten tijde van de de Molukse treinkapingen, vroegen Hollandse leerlingen aan mij: ,,En? Waar is je vader?”, om vervolgens keihard tegen mijn schenen te schoppen. De grootste pestkop van het stel (racistisch aangelegd), werd niet lang daarna getroffen door een dodelijke ziekte, waarop een Indische klasgenoot nuchter reageerde met ,,God straft meteen!”.

Mijn eerste vakantiebaan was overigens bij een Indische toko annex restaurant. Een andere job kon ik mij gewoonweg niet voorstellen. Ik heb een paar keer gespijbeld om op Pasar Malams te kunnen werken.

Toen Vrij Nederland in de jaren tachtig de bijlage wijdde aan Indo’s (In Nederland Door Omstandigheden) ben ik me vrijwel zeker meer gaan verdiepen in die Indische achtergrond. Het was de tijd dat Marion Bloem debuteerde met Geen gewoon Indisch meisje, dat voor velen een feest der herkenning was.

,,Goh, Pat heeft ook een kleurtje”, was een reactie als ik in de ogen van sommige collega’s iets te bewust van mijn Indische afkomst was. Ook jaren later waren er die maar niet begrepen wat ik met ‘het Indische’ had: ,,Je ziet er helemaal niet Indisch uit.” Overigens werd ik tijdens mijn eerste rootsreis in Bukittinggi op een zebrapad aangehouden door een oud Indonesisch echtpaar:

,,Meneer, bent u een Indische jongen?”
,,Euh, Ja?”, reageerde ik verbaasd.”
,,Wij ook! Goedendag en welkom in Bukittinggi”, mij in verwondering achterlatend.

Terwijl ik dit schrijf en pieker over een afsluiting, vraag ik aan mijn dochter van zeventien (een ‘Twijfel Indo’ ;-):

,,Wanneer ontdekte jij eigenlijk dat je Indisch was?”
,,De eerste keer dat we naar de Pasar gingen, pap.”

Ik bedenk me dat het altijd op de achtergrond meespeelt. Bij alles wat ik doe en heb gedaan, is die Indische achtergrond aanwezig. En blij vlagen denk ik, wat doet het ertoe? En, ja, het doet ertoe. Het maakt me de persoon die ik ben, zelfs als ik het even bosėn ben.

Patrick

Even voorstellen: Patrick Wouters (Den Haag, 1962). Indische ouders. Communicatieadviseur. Offline en online actief rond het Indische sinds 1982. Website: http://www.indischalbum.nl en http://www.senangproducties.nl. Start binnenkort met 3e generatie Indo Melissa Trouerbach de Facebookpagina E-Indo (healthy lifestyle items met een Indo twist).

5 comments

  1. leuk om dit te lezen, mijn kinderen voelen zich echt Indo’s (ook al waren ze heel klein toen we Nederland verlieten om naar Amerika te gaan), ze zijn er trots op.

  2. Wat die achtergrond ook is: het bepaalt wie je bent; het beïnvloedt je doen en laten (in positieven en negatieve zin). En ook nu in Nederland allerlei tendensen de kop op steken (ook racistische!), is het goed om je hiervan bewust te zijn. One world, one people. Maar ook: ‘Proud to be Indo’ 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s