Het land van afkomst

Een bijdrage van Patrick Wouters

Het is leuk om een reisverslag te ontvangen in de mailbox van Door Blauwe Ogen. Het is afkomstig van Patrick Wouters, mede-auteur van Platform Door Blauwe Ogen. Hij is net terug uit Suriname en inmiddels verknocht aan het land. De manier hoe hij het heeft beleefd vind ik (Sabina) zó leuk, dat ik het hier wil delen.

“En?”
Familie, vrienden en collega’s gebruiken niet veel woorden als ze informeren hoe ik het heb gehad in Suriname deze zomer, Sabina. Ik ben net terug en kan je vertellen: deze reis is er eentje voor in de boeken. In één woord: ge-wel-dig. Heb me zeer thuis gevoeld in Suriname. En de associatie met Indonesië is gauw gemaakt. Qua beleving identiek. I love SU.

Binnenlanden van Suriname: Menimi. © Patrick Wouters

Binnenlanden van Suriname: Menimi.
© Patrick Wouters

Ik ging vrij onbevangen en onbevooroordeeld op reis. Ik ken de geschiedenis, de meningen- en standpunten (de hardnekkigheid én de vastberadenheid daarvan ook). Sprak er met veel mensen en hoe je het wendt of keert, allen spraken heel liefdevol over het land dat momenteel de zoveelste crisis kent. Als buitenstaander zie ik veel kansen om dromen te realiseren. Wie weet… .

De binnenlanden van Suriname waar ik met reisgezel Scott was, deden me ontzettend aan Sumatra denken. De overweldigende mooie natuur hebben beide landen gemeen. In de jungle begroet worden met “Goedemiddag meneer”, blijft natuurlijk bijzonder. Als je mijn foto’s ziet, dan snap je wat ik bedoel met: de tijd staat stil.

ilovesu

Rootsreis
De Indonesische ambassade in Paramaribo organiseert in oktober 2016 een familytrip voor Javanen naar het land van hun voorouders.
“Met deze tour willen we de connectie maken, verhalen van de ouderen tot leven brengen en het persoonlijke familiegevoel geven met het land van afkomst”, aldus ambassadeur Dominicus Supratikto van Indonesië in gesprek met Charles Chang van De Ware Tijd. De focus van de reis ligt op Centraal-, Midden- en Oost-Java. Veel Javaanse immigranten kwamen 126 jaar geleden van Centraal-Java naar Suriname. Ze stapten op de boot in de haven van Semarang, maar ook in die van Surabaya.

Van Blommesteinmeer (stuwmeer, district Brokopondo). © Patrick Wouters

Van Blommesteinmeer (stuwmeer, district Brokopondo).
© Patrick Wouters

“Hoewel het geen zoektocht wordt naar verloren families, kan een trip naar het land van de voorouders een idee geven van hoe de mensen hebben geleefd”, schrijft Chang. Natuurlijk ontbreken de highlights van Java (en Bali) niet tijdens deze trip. Er is zeker belangstelling voor deze reis lees ik in De Ware Tijd. Ben benieuwd of mensen daadwerkelijk deze rootsreis gaan boeken. Naar verluidt is er veel belangstelling voor.

De moskee en synagoge gebroederlijk naast elkaar in Paramaribo

De moskee en synagoge gebroederlijk naast elkaar in Paramaribo

Wat Suriname aangaat: het toerisme kan zeker een impuls gebruiken. Zou me daarin best wel willen vastbijten.
Mocht je interesse hebben: Suriname, Reisgids Buitenkansjes, beschrijft de mooiste bestemmingen in Suriname in reportagevorm. Een geweldige gids qua toon en inhoud. Oh ja, last but not least Sabina: het eten. Je zult niet teleurgesteld raken. Goede warungs en restaurants in overvloed. En ook eerlijke en verantwoordelijke producten raken er steeds meer in zwang. Ik kom zeker terug.

 

Verder lezen over Suriname:

Dit is een bijdrage van Patrick Wouters©

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s