Boek Door Blauwe Ogen

Indische jongeren vertellen wat hen Indisch doet voelen, wat hen Indisch maakt en waarom zij Indisch-zijn belangrijk vinden. Voor het eerst worden 36 portretten van Indische jongeren in Nederland gepubliceerd in een boek.

Copyright Door blauwe ogen. Foto: M. Fleskens

Copyright Door blauwe ogen. Foto: M. Fleskens

Support
Het idee om een boek te maken om de ouderen te laten zien wat van ons is geworden, staat snel op papier. De zoektocht naar geld en een mogelijke uitgever ging zo niet sneller. Het Gebaar honoreert mijn aanvraag en schenkt mij een geldbedrag op persoonlijke titel. Stichting Het Indisch Huis gaat in november 2004 met mij in zee en geeft alle steun om het boek te maken. Er is wel een verzoek van Het Indisch Huis: het boek moet in mei 2005 klaar zijn.

Fiona vertelt een anekdote in Door blauwe ogen

Fiona vertelt een anekdote in Door blauwe ogen

Maanden van keihard werken volgen, het kleine team werkt als een geoliede machine samen. In mei rolt het eerste exemplaar van de pers, Door Blauwe Ogen is een feit. Nationale kranten, magazines en lokale dagbladen besteden aandacht aan het boek over de Indische jongeren. De reacties uit de Indische gemeenschap waren positief.

Tijdens de NOS-uitzending van de Indië-herdenking op 15 augustus in 2005, krijgt het boek over het Indo-gevoel in Nederland aandacht. Twee jongens uit het boek, Dinand en Dennis (van de band Kane), worden voor de uitzending geinterviewd. Het boek ligt nadrukkelijk aanwezig op de salontafel.

Ruben Fernhout

Ruben Fernhout

Uniek boek
Helaas zijn er ook negatieve geluiden, een aantal magazines uiten zich niet heel enthousiast (te groot, te lux) over het boek en op een wel bekende Indische markt mocht het in eerste instantie niet eens worden verkocht. Ik heb me nooit uit het veld laten slaan door negatieve recensies. Tot op de dag van vandaag is Door Blauwe Ogen een uniek boek, waar ik trots op ben. Ik wilde een boek maken voor mijn Indische oma, om te laten zien hoe haar kleinkinderen Indisch in Nederland zijn. Aan haar heb ik het boek mogen opdragen.

Patrick de Rozario

Patrick de Rozario

Jaren na het verschijnen van het boek, krijg ik mailtjes van mensen die het willen kopen of laten weten wat het boek voor hen betekend. Mooie woorden heb ik mogen ontvangen en voor een auteur zijn die, vaak emotionele, bedankjes de kers op de taart. Daar heb ik het voor gedaan, voor mijn ‘eigen’ Indische mensen, van alle generaties.

Behoefte
Zelf nu, 9 jaar na het verschijnen van het boek, krijg ik nog reacties uit de gemeenschap. Er is nog steeds behoefte om te praten over Nederlands-Indië, Indisch-zijn en een mogelijke zoektocht naar de afkomst.

Richard Surie

Richard Surie

Ook ik ben nog altijd op zoek om de definitie Indisch compleet te maken. Nu ik in Indonesië woon, zit ik dichter bij de bron om mijn onderzoek te vervolgen. Via dit platform houd ik iedereen op de hoogte van mijn nieuwe ‘ontdekkingen’ en hersenspinsels. In tegenstelling tot het boek, dat gaat over de jongeren in Nederland, is dit platform voor alle Indische generaties, waar ook ter wereld.

Sabina de Rozario, mei 2014

 

 

 

4 comments

 1. Goedemorgen Sabina

  Als dochter van een Friese moeder en Indische vader ben ik al heel lang op zoek naar het boek “Door blauwe ogen”. In elke boekwinkel die ik bezoek vang ik bot en ook de zoektocht via marktplaats of sites heeft mij tot dusver niets opgeleverd. Wellicht kun jij mij verder helpen. Heb je een goede tip.
  Mijn vader is helaas 7 jaar geleden overleden. Gelukkig hebben we in 1995 samen een reis kunnen maken naar Indonesië. Een fantastische ervaring. Zijn bijzondere levensverhaal is door mijn blauwe ogen kijkend al een boek waard!
  Je begrijpt het; mijn nieuwsgierigheid naar jouw boek is alleen maar groter geworden. Wie weet..

  Met vriendelijke groet,

  Saskia de Jong-de Groot

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s